Όσοι γυναικολόγοι έχουμε ασχοληθεί με την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή γνωρίζουμε πόσο σημαντικό ρόλο παίζει το στρες στη γονιμότητα. Μπορεί κάλλιστα να αποτελεί από μόνο του, ανασταλτικό παράγοντα σύλληψης ακόμα κι αν το ζευγάρι υποβληθεί σε προσπάθεια εξωσωματικής. Αυτό δεν είναι ούτε μεταφυσικό, ούτε ανεξήγητο φαινόμενο, αφού απλά το στρες, είναι έκφραση ορμονών, που μπορούν να εμποδίσουν το μηχανισμό γονιμοποίησης και εμφύτευσης ενός εμβρύου στη μήτρα.

Σίγουρα, όλοι έχουμε ακούσει για ζευγάρια που έκαναν αποτυχημένες προσπάθειες εξωσωματικής και μόλις ηρέμησαν και πήραν την απόφαση ότι δε θα αποκτήσουν παιδί, προέκυψε ως δια μαγείας αυτόματη εγκυμοσύνη. Ή ακόμα πιο χαρακτηριστικά, ζευγάρια που προχώρησαν σε υιοθεσία και επιτέλους είχαν το δικό τους παιδί, είχαν ως εκ θαύματος δική τους κύηση.

Γι’ αυτό και όλες οι Μονάδες Εξωσωματικής Γονιμοποίησης στην Ευρώπη, έχουν υποχρεωτικά «Stress Management Dpt», «Τμήμα Διαχείρισης του Στρες», για τα ζευγάρια που ακολουθούν εκεί πρόγραμμα (αλλά και για τους γιατρούς της Μονάδας). Η αύξηση των ποσοστών επιτυχίας τους είναι θεαματική.

Κάθε ζευγάρι που προσπαθεί εγκυμοσύνη, θα πρέπει να είναι ήρεμο και υπομονετικό. Η κύηση έρχεται «τη στιγμή που κανείς δεν το περιμένει». Φυσικά, η σκέψη υπάρχει πάντα «στο πίσω μέρος του μυαλού» (κυρίως της γυναίκας, γιατί ο σύζυγος είναι πάντα πιο ευάλωτος στο άγχος). Το ζευγάρι επιδιώκει επαφές στη γόνιμη φάση (ωορρηξία) που εντοπίζεται περίπου 12-17 μέρες πριν έλθει η περίοδος. Το σώμα της γυναίκας εκδηλώνει τη γονιμότητά του με κάποιο από τα παρακάτω σημεία: αυξημένες εκκρίσεις (σαν βλέννη), πόνος χαμηλά στις ωοθήκες, πόνος στο στήθος ή τη μέση, μικρή κολπική αιμόρροια, ζαλάδα, βουλιμία ή μικρή αύξηση της θερμοκρασίας.

Ένα ζευγάρι θα πρέπει να προσπαθήσει τουλάχιστον για ένα χρόνο, στη γόνιμη φάση, είτε μέρα παρά μέρα είτε καθημερινά, για να πετύχει το στόχο του. Φυσικά, αν υπάρχει η επιθυμία να γίνουν παράλληλα και κάποιες εξετάσεις, μπορούν απρόσκοπτα να τις κάνουν, προκειμένου να μειωθεί το άγχος. Και προσοχή! Δεν πιστεύουμε εύκολα φίλες και γνωστούς που διατυμπανίζουν μονότονα ότι έκαναν τα παιδιά τους «με την πρώτη» ή «με τη μυρωδιά».

Και τέλος, δεν υπάρχει ζευγάρι στις μέρες μας, που να μη μπορέσει να αποκτήσει παιδί. Όλα έχουν να κάνουν με τη γνώση, την επιμονή και την ηρεμία.

 

Δρ. Αναστάσιος Α. Γιαντζόγλου, Μαιευτήρας – Χειρ.Γυναικολόγος, Ειδικευθείς σε ζητήματα Υπογονιμότητας

 

Στοιχεία επικοινωνίας 

Ιατρείο Αθήνας: Παστέρ 11 , 1ος όροφος Τηλ:2106456926

Ιατρειο Γλυφάδας: Κονδύλη 13 & Λαζαριδη,2ος όροφος Τηλ: 2108981720

Ιατρειο Αμαρουσίου: Σίνα 2, 3ος όροφος, Τηλ: 2106180380